Informatief, Uit het leven gegrepen., Wake up

Stevia versus Aspartaam


In Nederland zijn er veel mensen die lijden aan obesitas en/of diabetes. De overheid wil dit probleem aanpakken, maar tegelijkertijd werkte diezelfde overheid de meest gemakkelijke en meest verstandige optie al jaren keihard tegen. Na lang wachten is het dan eindelijk zover. Stevia is gelegaliseerd in de EU. In deze blog kunt u enkele feiten lezen over stevia en aspartaam en waarom aspartaam vervangen zou moeten worden door stevia.

Stevia
Stevia rebaudiana is een kleine, groene kruidachtige plant, waarvan de bladeren een zeer zoete, verfrissende smaak hebben. De verantwoordelijke stof hiervoor is Stevioside en is 300 x zoeter dan suiker. De steviaplant is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt al meer dan 100 jaar traditioneel gebruikt door de Braziliaanse Indianen.

Stevia is zoet, maar volledig natuurlijk en onschadelijk voor de gezondheid. Het bevat nauwelijks calorieën en tast de tanden niet aan. Bovendien bevat Stevia vitamine A en C, eiwitten, fosfor, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, rutine en kalium. Stevia is te gebruiken om dranken en gerechten op smaak te brengen. Van Stevia is ook bekend dat het de groei en voortplanting van bacteriën en schimmels remt. Het kan tevens problemen met de bloedsuikerspiegel (hyperglycaemie) en verzuringsproblemen verminderen, omdat het niet, zoals geraffineerde suiker, calcium onttrekt aan de beenderen.

Niet langer verboden
Hoewel stevia al meer dan 20 jaar een goedgekeurde zoetstof is in Japan en Brazilie, heeft de EU de import van stevia jarenlang tegengehouden. Sinds 2010 heeft de EFSA (Europian Food Safety Authority) eindelijk een positief advies gegeven voor het gebruik van stevia in levensmiddelen.
In eerste instantie werd er geen goedkeuring gegeven, omdat er werd gevonden dat het product niet goed genoeg getest zou zijn. Dit wetende, terwijl hetzelfde product al jaren in strenge landen als Japan, Israël en de USA gewoon te koop is.
Sinds november 2011 is het volledig legaal om stevia in dranken en levensmiddelen te verwerken binnen de EU. Het is dan nu ook in allerlei soorten vormen te verkrijgbaar. Vloeibare vorm, poedervorm, de plant zelf, maar ook zijn er veelal kant-en-klare producten te verkrijgen waar stevia in verwerkt is. Denk aan tandpasta, thee, zoetjes, kauwgum etc.

Het zoete gif: Aspartaam
De zoetstof, die van de steviaplant gemaakt wordt, is een goed alternatief voor de chemische stof aspartaam (nutrasweet of E951). Aspartaam wordt veelal gebruikt in light producten. Er wordt veel gediscussieerd over de werking van aspartaam en tot welke aandoeningen het overmatig gebruik ervan zou kunnen leiden. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat het kan leiden tot kanker, diabetes, obesitas, hoofdpijn, epilepsie, blindheid, Alzheimer, Parkinson, Multiple Sclerose en ADHD. Nu is het niet zo dat je direct bij het gebruik van aspartaam symptomen van deze aandoeningen ondervindt, maar je moet hierbij denken dat bij het veelvuldig en overmatig gebruik van deze chemische, giftige stof de kans steeds groter wordt last te krijgen van deze aandoeningen. Ergens lijkt het er op dat veel mensen zich niet realiseren in hoeveel producten er aspartaam is verwerkt. Producten, die je gewoon in de schappen van de Nederlandse supermarkten kan vinden. Laten we hopen dat steeds meer fabrikanten zich realiseren hoe gevaarlijk het gebruik van aspartaam is en dit zo spoedig mogelijk gaan staken en dit zoete gif gaan vervangen door Stevia.

Hier
vind je een lijst met ´normale´ producten waar aspartaam in wordt verwerkt. Nu het sinds november 2011 legaal is in de EU om stevia in dranken en levensmiddelen te verwerken, wordt er verwacht dat veel merken aspartaam gaan vervangen door de zoetstof van de steviaplant. Zo gebruikt de fabrikant van Coca Cola het al een aantal jaar in zijn dranken in bijvoorbeeld Japan.

Steviagebruik tegen obesitas en diabetes
De laatste jaren wordt er veel gesproken over de toename van obesitas en diabetes onder de bevolking. Alleen de medische kosten voor overgewicht en obesitas bedragen al circa 1,2 miljard euro per jaar in Nederland. Dit komt door de behandeling van de gevolgen van overgewicht en obesitas, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, galstenen, maar ook psychosociale klachten.
Enkel het vervangen van aspartaam door stevia zal al een uitkomst bieden tegen obesitas en diabetes. Stevia stimuleert de alvleesklier tot productie van insuline en verlaagt de bloedsuikerspiegel naar normale waarden. Om diezelfde reden wordt stevia in Zuid-Amerika officieel gebruikt bij de behandeling van suikerziekte. Mensen met diabetes-type 2 krijgen hoge doses stevia in capsule-vorm voorgeschreven. Ook schijnt stevia de bloeddruk te verlagen.
Stevia bevat geen calorieën en zou dus zeer geschikt zijn bij de behandeling van overgewicht (obesitas) en bij gewichtsbeheersing. Voorlopige onderzoeksgegevens wijzen uit dat stevia vermoedelijk de eetlust remt. Als dit juist is dan kan stevia mensen helpen zich eerder verzadigd te voelen en kan dit weer leiden tot minder eten. Dit in tegenstelling tot aspartaam.

Voordelen van stevia

Hieronder vind je enkele voordelen van het gebruik van stevia in voedingsmiddelen op een rijtje:

 • het verbetert de activiteit van de alvleesklier;
 • zorgt voor een betere bloedsuikerbalans;
 • verbetert het evenwicht in de energiehuishouding;
 • verbetert het vermogen van het lichaam om vet te verbranden;
 • verheldert het denken;
 • ondersteunt bij overgewicht;
 • voorkomt tandcariës.
Stevia voor de huid
Ook wordt stevia gebruikt in smeermiddelen om huidproblemen als eczeem, acne, roos en dermatitis (ontsteking aan de huid) te voorkomen of te genezen.
Het stevia extract maakt de huid zacht en vermindert de pijn en irritatie bij huidaandoeningen. Het heeft een helende werking. Als het op wonden of wondjes wordt gesmeerd zal het aanvankelijk prikken, maar daarna zal de pijn verminderen. Stevia versnelt de genezing en vermindert littekenvorming.
Het extract van Stevia-bladeren kan als gezichtsmasker gebruikt worden. Het maakt de huid steviger, vermindert rimpels en heelt onzuiverheden.
Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Stevia versus Aspartaam

 1. heb het plantje ergens rond 2002/2003 op de kop getikt op de Grote Markt in groningen stad,
  het werd toen door een man verkocht die vertelde dat het uit zuid amerika afkomstig was, dat het een verboden plant was, vertelde hij er niet bij,
  ik heb het plantje uit nieuwsgierigheid gekocht, vanwege de zogenaamde sterke zoetigheid ervan, vervolgens hebben lief en ik nog weken aan het plantje geknabbeld, de blaadjes smaakten heerlijk!
  grappig dat het nu aan een opmars bezig is en goed ook, aangezien er steeds meer dingen aan het licht komen over de kwalijke eigenschappen van de kunstmatige zoetstoffen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s